kask kask
Pytanie: 2059
Minimalna wydajność wodociągu do gaszenia na stacji paliw?
Podpowiedź: z pamieci
Akt prawny: [9999] - ISAP; Zmiany
brak przypisania

Specjalności: P,W,PO,WO, Zakres: brak
Źródło: baza haustechnik
Dodane przez specjalność: -
Dodane przez (nick): haustechnik

Wasze uwagi:
Nick: inz - data: 2018-11-20 23:19:40
Woda do celów gaśniczych powinna być dostępna przede wszystkim z urządzeń służących do zaopatrywania w nią ludności. Wodociąg służący także do celów przeciwpożarowych powinien zapewnić wydajność nie mniejszą niż 5 dm3/s., ciśnienie zaś przy nasadzie hydrantu ma utrzymywać wartość co najmniej 0,1 MPa przez okres dwóch godzin.
Odpowiedź:

Nick: Musashi - data: 2016-11-14 21:18:15
nie działa skrypt dla poprawnej odpowiedzi t.j. B
Odpowiedź:

Nick: nao - data: 2016-11-14 21:18:15
w oparciu i Rozporządzenie MSWiA z dnia 24 lipca 2009 r. w sprawie przeciwpożarowego zaopatrzenia w wodę oraz dróg pożarowych § 6. ust 4 prawidłowa odpowiedź to punkt B
Odpowiedź:

Nick: k.k. - data: 2016-11-14 21:18:15
odp B § 6. ust 4. Wymagana ilość wody do celów przeciwpożarowych do zewnętrznego gaszenia pożaru dla stacji paliw i stacji gazu płynnego oraz stacji gazu ziemnego wynosi 10 dm3/s.
Odpowiedź:

Nick: roman - data: 2016-11-14 21:18:15
Do gaszenia zbiorników naziemnych na stacji paliw jest użyta jednostka dm3/h/m2 powierzchni zbiornika. Natomiast rozporządzenie w sprawie przeciwpożarowego zaopatrzenia w wodę [104] paragraf 9.2 mówi, że minimalna wydajność sieci ppoż musi wynosić 5dm3/s
Odpowiedź:



Zgłoś
uwagi
Wpisz nr pytania Nick:  
enerpro © 2016